Bu sayfayı yazdır

MUZAFFER GÜRAKAR HOCAMIZI TOPRAĞA VERDİK

Türk Karaciğer Vakfı kurucusu ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Gürakar’ı kaybettik.

Türkiye’de karaciğer bilim dalının yerleşmesinde önemli rol oynayan ve karaciğer ile ilgili çok sayıda ulusal-uluslararası sivil toplum kuruluşunda  kurucu üye olan Prof. Dr. Gürakar, 22 Şubat Cumartesi günü Levent Camii’nde  öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrasında Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

 

 

Türk Karaciğer Vakfı tarafından Prof. Dr. Muzaffer Gürakar'ın vefatıyla ilgili yayınlanan basın bülteni aşağıdadır : 

 

Prof. Dr. Muzaffer Gürakar’ı unutmayacağız…

 

Türk Karaciğer Vakfı kurucusu ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Gürakar’ı kaybettik. Türkiye’de karaciğer bilim dalının yerleşmesinde önemli rol oynayan ve karaciğer ile ilgili çok sayıda ulusal-uluslararası sivil toplum kuruluşunda kurucu üye olan Prof. Dr. Gürakar, 22 Şubat Cumartesi günü Levent Camii’nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrasında Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecek.

 

Prof. Dr. Muzaffer Gürakar, Aydın Nazilli’de 1926 yılında dünyaya geldi. Nazilli’de tamamladığı ilköğretimin ardından İzmir’de lise eğitimini gördü ve İstanbul Tıp Fakültesi’nden de 1952 yılında mezun oldu. 1957’de uzman, 1964’de doçent, 1970’de profesör oldu. Hepatoloji bilim dalını da 1970’de kurarak 1993’de emekli olana kadar başkanlığını yürüttü…

 

Gürakar, ihtisası için Köln Tıp Fakültesi’ne gitti ve çalışma alanı olarak karaciğeri seçti… Dönüşünde İstanbul Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi’nde çalışmaya başlayan Gürakar, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin kurulmasından sonra Cerrahpaşa’ya geçti… Almanya ile güçlü ilişkiler içinde olması dolayısıyla 5 gastroskopi aracını 1980’de üniversiteye bağış olarak alan Gürakar, İstanbul’da ilk ultrasonu da fakülteye bağış olarak sağlayan ve asistanlar için ilk ultrason kurslarını düzenleyen hoca olarak tanınıyor…

 

Karaciğer alanını seçmesinin nedenini “Nazilli’de ilkokul öğrencisiyken Atatürk, 1937 yılında Sümerbank Basma Fabrikası’nı açmak için gelmişti. Atatürk’ü görmek beni etkilemişti. Ertesi yıl da karaciğer sirozundan öldüğünü öğrendim ve çok üzüldüm. Kısmet oldu, tıp eğitimi gördüm ve ihtisas alanı olarak karaciğeri bu yüzden seçtim.”  diye açıklamıştı.

 

Binlerce öğrenci, yüzlerce asistan yetiştiren, karaciğer, hepatit, karaciğer yağlanması üzerine çok sayıda makalesi ve kitabı bulunan Prof. Dr. Gürakar emekli olduktan sonra dernek ve vakıf çalışmalarına ağırlık verdi. Evli ve 2 çocuk babası olan Prof. Dr. Muzaffer Gürakar vasiyetinde “Cenazeme çiçek gönderilmesin, Türk Karaciğer Vakfı ve eğitim vakıflarına bağış yapılsın” demişti.

 

Bağış yapmak isteyenler için Türk Karaciğer Vakfı hesap bilgileri şöyle:

 

Ziraat Bankası – Şişli Şb. : TL - 33372651 – 5002 / (IBAN: TR820001000484333726515002)

 

Hocamızı unutmayacağız ve başlattığı toplumsal çalışmaları devam ettireceğiz.

 

Allahtan rahmet diliyoruz…Yolu ışık olsun…