Bu sayfayı yazdır

'SORUMLUYUZ HEPİMİZ' SEMPOZYUMU YAPILDI

İÜ Sosyal Sorumluluk Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen İÜ Sosyal Sorumluluk Projeleri Sempozyumu, 19 Aralık 2014 tarihinde İÜ Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Sosyal Medya Kulübü, Kültür Kulübü, Üniversite Medya Birliği desteği ile düzenlenen sempozyumda üniversite kapsamında yapılan pek çok projeye dikkat çekildi. İÜ Sosyal Sorumluluk Uygulama ve Artaştırma Merkezi Müdürü Prof Dr. Seçkin Dindar açılış konuşmasında sempozyumun adını 2013-2014 eğitim öğretim yılının açılış konuşmasında İÜ Rektörü Yunus Söylet’in konuşmasında slogan olarak geçen “Sorumluyuz Hepimiz’’  cümlesinden esinlendiklerini söyledi. İÜ Sosyal Sorumluluk Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak geçen yıllarda yaptıkları çalışmalardan bahseden Prof. Dr. Dindar, kültür-sanat etkinlikleri kapsamında öğrencilere sertifikalı eğitim verdiklerini, öğrencilerin İstanbul’un tarihi konusunda bilgi sahibi olabilmeleri için tarihi geziler düzenlediklerini, Boğaziçi Caz Korosu’yla çeşitli etkinliklerde bulunduklarını, resim sergileri gibi pek çok sosyal ve kültürel alanda öğrencileri geliştirmeye ve farkındalık yaratmaya yönelik projeler oluşturduklarını, bu bağlamda daha pek çok projeleri olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Dindar ardından Bilimsel Araştırmalar Proje Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman’a bıraktı. Prof. Dr. Yarman konuşmasına, “hedef koyun, planlayın, ve yenilikçi yapıcı olun’’ diyerek başladı. Kendi Enformatik Bölümü’nde başlatmış olduğu olasılık teorisi, yöneticiler için karar verme tenknikleri dersi yaptığını; o derslerde çocuklara, genç doktora öğrencilerine nasıl düşüneceğiz ve bu düşünceyi hangi prensibler üzerine oturtacağız onun detaylarını bunu matematiğini öğrettiklerini söyledi.      

İÜ Rektörü Prof Dr. Yunus Söylet Projeyle ilgili olarak, “açılış günümüzde ‘sorumluyuz hepimiz’ logosunu özellikle kullanırken o an bir etki oluşturmayacağını çok iyi biliyorduk ama bir farkındalık oluşması ve  arkasından organize olarak yani kurumsal bir sosyal sorumluluk anlayışını kurumumuzda üniversitemizde yerleştirmek için bir bayrak açtık. Sosyal sorumluluk her zaman mutlaka vardır. Siz, onlar, bizler yapmasak bile mutlaka gönül sahibi birileri bunu yapıyorlar. Biz kurumsal olarak sosyal sorumluluğu düşünen, sosyal sorumluluğun organizasyon şeması, hedefleri, amaçları, stratejik planı içine yerleştirmiş ve bunu özellikle takip eden bir kurum olmak istiyoruz. Bu amaçla bu eylemşeri işleri gerçekleştiriyoruz. Bizden mezun olan on binlerce öğrenci sosyal sorumluluğu yüreğinin ta derinliğinde hissederek mezun olsun. Hiç olmazsa bir kısmı, bir tane sosyal sorumluluk projesi yapmış olarak mezun olsun istiyoruz. Ancak biz o zaman İstanbul Üniversitesi olarak araştırmada, eğitim öğretimde vazifemizi yaparken topluma hizmet etmiş oluruz. Topluma ve geleceğimize hizmet anlamında da doğrusunu yapmış oluruz.

Topluma dokunmak çok önemli. Hele üniversiteler gibi biraz entegre olmaya meyilli ve topluma uzaktan bakmayı seven kurumların topluma her alanda öğrencisiyle, öğretim üyesiyle, mezunuyla, mensubuyla çok daha fazla dokunması gerekiyor. Peki biz bu konuda yeterince organize miyiz? Henüz değiliz ama bu toplantılar ve bütün hocalarımızın, öğrencilerimizin gayretleri bir farkındalık yükselmesini sağlıyor kurumumuzda. Biz hep önümüze bakıyoruz ve önümüzde çok güzel hedefler görüyoruz.

Ürettiklerimizle irademizle ve organizasyonumuzun içinde de yeterli önemi desteği sağlayarak sosyal sorumluluk yolunda üniversite olarak hızla yol alacağız. Bu sempozyumu düzenleyen arkadaşlarıma başta seçkin Dindar Hoca olmak üzere gönülden teşekkürlerimi sunuyorum.”  Dedi.

Hepyaşam  Derneği Başkanı Dr. Hilal Ünalmış Duda,  ’Toplumsal Sağlık Alanında Sivil Toplum Kuruluşlarının Yeri’ başlıklı konuşmasında sivil toplum kuruluşlarının sorumluluklarını, ulusal ve global sağlık politikalarının oluşmasındaki çabalarını anlattı. Konuşmasının ikinci bölümünde de Hepyaşam’ın çalışmalarından örnekler verdi.